Welke whisky is geschikt voor beginners?

Ben je op zoek naar een eerste whisky, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Met dit artikel help ik je graag verder. Zo geven ik jou in dit artikel advies bij het zoeken van jouw eerste whisky. Allereerst leg ik uit wat whisky is waarna we dieper ingaan op de verschillende smaken. Uiteindelijk eindig ik met de top 5 whisky voor beginners. Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter en ik kom er zo snel mogelijk op terug.

Wat is whisky?

Whisky is een alcoholische drank dat van gist, graan en water wordt gemaakt. Het wordt ook wel ‘levenswater' genoemd en is één van de populairste (sterke) dranken ter wereld. Iedere whisky is anders door het unieke samenspel van grondstoffen, de destillatie-techniek en de uiteindelijke rijping van de drank op (eiken) houten vaten. Om whisky te heten moet het distillaat minimaal 3 jaar gerijpt zijn in eiken houten vaten. Wil je meer over de whisky geschiedenis en whisky soorten weten? Lees dan ons artikel ‘Wat is whisky‘.

Hoe kom je er achter of je whisky lekker vindt?

De beste manier om er achter te komen of je whisky lekker vind is eigenlijk heel simpel. Ga het gewoon eens proeven. Dit kan bij een lokale slijter of misschien heeft een goede vriend(in) een fles staan waar je een glas van mag proberen. Onze tip, start met een toegankelijke whisky. Er zijn namelijk verschillende soorten whisky en de één is krachtiger dan de ander. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende soorten en smaken. Als beginner kan je het beste beginnen met een milde en zachte whisky.

Soorten smaken

Iedere whisky heeft zijn eigen karakteristieken qua geur, smaak en nasmaak. Zo hebben experts in totaal honderden geuren en smaken waargenomen en deze onderverdeeld in tien hoofdgroepen, namelijk: vanille, bloemen, fruit, honing, kruiden, noten, mout, hout, rokerig en medicinaal. Om het kiezen van een eerste whisky wat eenvoudiger te maken hebben wij deze smaken onderverdeeld in onderstaande vier groepen.

1. Mild en zacht

Milde en zachte whiskies zijn ideaal om mee te beginnen. Deze whiskies hebben geen overheersende alcoholsmaak en hebben over het algemeen een laag alcoholpercentage van 40%. Daarnaast voelt de smaak soepel aan in de mond en heb je vrijwel geen branderig gevoel in je keel als nasmaak. Om deze reden zijn milde en zachte whiskies dé ideale whiskies om mee te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan de whiskies van Glenlivet.

2. Medium en granig

Onder medium en granige whiskies vinden we whiskies die net wat krachtiger zijn. Zo zijn deze whiskies nog wel zacht, maar kan de afdronk net wat scherper zijn. Denk bij dit soort whisky aan smaken als graan, havermout, peer en honing. Deze whiskies zijn heerlijk puur te drinken, maar worden soms ook gebruikt als mix. Denk hierbij aan de whiskies van Ballentine's.

3. Vol en rijk

Whiskies met een vol en rijk smaakprofiel hebben een intense smaak met zoete invloeden. Het karakter is erg vol en qua smaak moet je denken aan karamel, noten en abrikoos. Omdat deze whiskies wat zoeter zijn, is deze soort ook een goede whisky voor beginners. Als ik een whisky proeverij geef neem ik altijd een tweetal flessen uit deze range mee. Deze whiskies worden aan het einde van de avond dan vaak als favoriet aangeduid. Een mooi voorbeeld is de Deanston Virgin Oak.

4. Krachtig en rokerig

Krachtige en rokerige whiskies zijn, zoals je vast al vermoede, erg vol van smaak. Zodra je de whisky inschenkt ruik je al de krachtige geuren. De smaak is intens en de nasmaak laat een heerlijk branderig gevoel achter in de keel. Uiteraard moet je hier van houden, maar na mate je meer whisky proeft is de kans groot dat je deze rokerige ‘peated' whiskies meer en meer gaat waarderen. Een mooi voorbeeld van een krachtig en rokerig whisky merk is Ardbeg.

The Glenlivet heeft in iedere categorie wel een whisky te bieden. Van mild & zacht tot krachtig & rokerig.

Whisky ruiken, proeven en de afdronk van whisky

Whisky is niet een drankje dat je zomaar even opdrinkt. Je hoort er echt van te genieten en officieel zijn er drie proeffases. In iedere fase gaat het om het ontdekken van de geuren en smaken die je uit de whisky kan halen. En ik kan je vertellen, het is best moeilijk om alles te ontdekken! Hieronder leg ik uit hoe je de drie fases kan gebruiken om zo optimaal mogelijk van de whisky te genieten.

1. Ruiken

De eerste fase van whisky proeven is ruiken (ook wel nose genoemd). Ruik rustig aan de whisky en probeer alle geuren in je op te nemen. Ruik je kruiden? Vruchten? Of juist andere ingrediënten? Op de fles van de whisky staat vaak een proefnotitie. Kijk of je alle ingrediënten kan ruiken.

2. Proeven

In de proef fase neem je een klein slokje (nipje) whisky en probeer je het hele smaakpalet van de whisky te proeven. Dit wordt ook wel palet genoemd. Waar vind jij dat de whisky naar smaakt? Proef je vanille? Hout? Anijs? Alles is mogelijk! Ook hier is het verstandig om even naar de proefnotitie van de whisky in kwestie te kijken. Wat staat er op de fles en wat proef jij?

3. De afdronk

De laatste fase is de afdronk, ook wel nasmaak genoemd. Het is de smaak die blijft hangen nadat je de whisky hebt doorgeslikt. Bij de ene whisky blijft deze langer hangen dan bij de andere. En in deze fase kijk je wat blijft hangen. Is het de zoetheid? Of juist de smokeyness?

Top 5 whisky voor beginners

In onderstaand overzicht vind je de top 5 whiskies voor beginners. De lijst begint met een zachte en milde whisky en wordt zo steeds verder opgebouwd naar krachtig en rokerig.

1. The Glenlivet founders reserve

The Glenlivet Founder's Reserve is een hele mooie en zachte whisky voor beginners. Zo is de smaak van deze whisky erg zacht en proef je sinaasappel, peer en karamel. En doordat deze whisky gerijpt is in ongebruikte Amerikaanse vaten heeft de whisky een heerlijke romige zoetheid. Het is een echte aanrader voor als je voor het eerst een mooie fles whisky wilt kopen.

2. Akashi White Oak Blended

De Akashi White Oak is een Japanse blended whisky. De whisky wordt gekenmerkt door zijn zachte en milde smaak waardoor het een ideale whisky is voor beginners. Qua smaken proef je vanille, honing, citrus en eikenhout. De afdronk is erg zacht en licht zoet. Het is dan ook een echte aanraden voor beginners. Daarnaast komt deze whisky uit Japan wat net een andere beleving geeft dan een whisky uit Schotland of Ierland.

3. Deanston Virgin Oak

De Deanston Virgin Oak is een mooie volle en rijke whisky. De whisky is gerijpt in nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten (vandaar de naam Virgin Oak) en is absoluut een aanrader voor beginners die op zoek zijn naar een mooie whisky. Zo proef je de heerlijke smaken van vanille, gesuikerd fruit en toffee, gember en kruidnagel. De smaak is erg zacht en de afdronk is heerlijk kruidig.

4. Jura Journey

De Jura Journey is een volle en rijke whisky voor de beginners die op zoek zijn naar een wat krachtigere whisky. Zo heeft deze whisky een licht rokerige geur wat kenmerkend is voor alle whiskies van dit merk. Qua smaak proef je kaneel, peer en noten. De afdronk is mooi in balans met een heerlijke toffee smaak aan het eind. Wil je graag kennis maken met een (licht) rokerige whisky? Dan is de Jura Journey echt iets voor jou.

5. Bowmore 12 jaar

De Bowmore 12 jaar is een zeer populaire whisky onder liefhebbers van rokerige whiskies. Deze whisky komt van het eiland ‘Islay' dat bekend staat om zijn rokerige whiskies. Bowmore distilleert hier al sinds 1779 whisky en de 12 jaar is het vlaggenschip van de Bowmore distilleerderij. Als je de Bowmore 12 jaar inschenkt ruik je meteen dat je met een peated (rokerige) whisky te maken hebt. Qua smaak proef je vanille, chocola en honing, en de afdronk is heerlijk lang en zacht. Ondanks dat deze whisky rokerig is, is het ook een mooie whisky voor beginners. Ben jij op zoek naar een krachtige en rokerige whisky? Dan is de Bowmore 12 jaar echt eentje om te proberen!

Afsluitend

Dit was mijn gehele uitleg over de beste whisky voor beginners. Ik hoop dat je dankzij deze uitleg nu weet welke whisky en welke whisky soort het beste bij jou past. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter en ik kom zo snel mogelijk bij je erop terug.

Auteur

Thijs Schouten, 38 jaar en woonachtig in Hoevelaken is het gezicht achter 123whiskey.nl. Thijs is al meer dan 15 jaar whiskey liefhebber, bezoekt geregeld whiskey proeverijen en maakt whisky trips naar diverse distilleerderijen. Daarnaast is hij al 10 jaar member van McDryland drinkers whisky club. Aangezien hij ook graag uitleg geeft over whiskey, vind je op deze website veel informatie en reviews.

Schrijf een bericht