Vraag een whisky kenner naar een rokerige whisky en de kans is super groot dat hij Laphroaig whisky aan komt zetten. Laphroaig staat namelijk bekend om zijn stevige en rook-achtige whisky met een “jodium-achtig” smaak. Laphroaig whisky wordt over de hele wereld gedronken en de Laphroaig 10 jaar is de meest populaire fles van deze distilleerderij. Maar naast de 10 jaar heeft het merk ook andere flessen op de markt, zoals de Laphroaig 15 jaar, de favoriete fles van Koning Charles III van Engeland. In dit artikel lees je meer over dit mooie whiskymerk en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat dan een reactie onderaan de pagina achter.

De Laphroaig whisky distilleerderij op het Schotse Islay

De distilleerderij van Laphroaig

De Laphroaig distilleerderij ligt op het Schotse eiland ‘Islay' in de plaats Port Ellen. Naast Laphroaig vind je in deze omgeving ook de distilleerderijen Ardbeg en Lagavulin. Sterker nog, als je stevig doorloopt kan je van distilleerderij naar distilleerderij wandelen. De Laphroaig distilleerderij heeft een productiecapaciteit van 3.300.000 liter per jaar wat het de grootste distilleerderij van het eiland maakt. De mout maken zij zelf op de speciale ‘malting floors', het water komt uit de ‘Kilbride Stream' en de turf komt van het westen van het eiland wat zij zelf in beheer hebben. Om de whisky te distilleren wordt gebruik gemaakt van zeven pot stills.

De mout vloeren van Laphroaig

De Laphroaig distilleerderij is in 1815 opgericht door de broers Alexander en Donald Johnston en bestaat al meer dan 200 jaar. Tot 1954 bleef de distilleerderij in handen van de familie, echter toen Ian Hunter (destijds eigenaar van Laphroaig) in 1954 overleed waren er geen erfgenamen. Ian Hunter droeg om deze reden de distilleerderij over naar Bessie Williamson, een van de managers van Laphroaig. Zij werd hiermee de eerste vrouwelijke eigenaar van een distilleerderij. Tegenwoordig is Laphroaig onderdeel van de Beam Suntory groep welke ook eigenaar zijn van onder andere Bowmore, Ardmore, Yamazaki en Jim Beam.

Wat betekent Laphroaig?

De naam Laphroaig komt van het Schotse Gaelic woord ‘Laphroaig‘ wat ‘Het mooie dal aan de brede rivier' betekent.

De potstills van Laphroaig

Wat korte feiten over Laphroaig:

 • Laphroaig is in 1815 opgericht
 • De distilleerderij ligt op het Schotse eiland Islay
 • Laphroaig is de grootste distilleerderij van het eiland
 • De naam Laphroaig komt van het Schotse Gaelic woord ‘Laphroaig' wat ‘Het mooie dal aan de brede rivier' betekent.
 • Laphroaig heeft met haar whiskies meerdere prijzen in de wacht gesleept. Zo heeft de Laphroaig 10 jaar in 2021 een gouden medaille gewonnen tijdens de Scottish Whisky Awards. Dezelfde prijs die zij ook in 2019 in de wacht sleepte!
 • De distilleerderij heeft een capaciteit van 3.300.000 liter per jaar
 • De eigenaar van de Laphroaig distilleerderij is Beam Suntory

Welke Laphroaig whisky past bij mij?

Ben jij fan van rokerige en krachtige whiskies? Dan ga je erg gelukkig worden van Laphroaig! Uiteraard is de Laphroaig 10 jaar een whisky die je geproefd moet hebben maar er zijn ook andere lekkere whiskies van deze distilleerderij te vinden. Onderstaand een overzicht met de huidige de Laphroaig line-up.

Laphroaig whisky line-up

Huidige Laphroaig whisky line-up:

Laphroaig heeft op moment van schrijven acht ‘core' whiskies in het assortiment. Deze whiskies zijn bij de betere (online) slijterijen verkrijgbaar. Naast de acht core flessen zijn er ook een aantal limited editions te koop die ik verderop behandel.

Naamleeftijd% alcoholPrijsklasseMeer informatie
Laphroaig 10 years10 jaar48%€46Bekijk fles
Laphroaig 10 years Sherry Oak Finish10 jaar48%€110Bekijk fles
Laphroaig 10 years Cask Strength10 jaar58,6%€130Bekijk fles
Laphroaig Select CaskNAS40%€42Bekijk fles
Laphroaig Quarter CaskNAS48%€47Bekijk fles
Laphroaig Four OakNAS40%€55Bekijk fles
Laphroaig PX CaskNAS48%€75Bekijk fles
Laphroaig LoreNAS48%€110Bekijk fles

Best verkochte Laphroaig whiskies:

Hieronder een overzicht van de top drie best verkochte Laphroaig whiskies van dit moment:
1. Laphroaig 10 years
2. Laphroaig 10 years Cask Strength
3. Laphroaig Select Cask

Laphroaig limited editions

Naast de acht core flessen brengt Laphroaig met regelmaat limited editions uit, zoals de Ian Hunter serie ter nagedachtenis van de laatste oorspronkelijke eigenaar van de distilleerderij. Deze limited editions zijn echter beperkt verkrijgbaar en zijn vaak binnen no-time uitverkocht. Onderstaand een overzicht met Laphroaig Limited editions van afgelopen jaren. Daarnaast komen er ieder jaar weer nieuwe limited editions bij. Deze liggen nu nog te rijpen in een warehouse bij Laphroaig (zie onderstaande foto).

Een van de warehouses van Laphroaig waar onder andere een vat ligt voor Koning Charles III (vat met 200 years plakkaat)
ReleaseGebotteld inleeftijd% alcoholPrijsBekijk fles
Laphroaig Four Oak2016NAS40%€60Bekijk fles
Laphroaig The 1815 Edition2017NAS48%€80Bekijk fles
Laphroaig Port Wood2019NAS48%€100Bekijk fles
Laphroaig An Cuan Mòr2013NAS48%€100Bekijk fles
Laphroaig 25 years Cask strength202125 jaar51,9%€550Bekijk fles
Laphroaig 25 years Cask strength202225 jaar53,4%€550Bekijk fles
Laphroaig 30 years Ian Hunter 1201930 jaar46,7%€1500Bekijk fles
Laphroaig 30 years Ian Hunter 2202030 jaar48,2%€1700Bekijk fles
Laphroaig 33 years Ian Hunter 3202133 jaar49,9%€2000Bekijk fles
Laphroaig 34 years Ian Hunter 4202234 jaar46,2%€1800Bekijk fles
De Laphroaig Ian Hunter serie ter nagedachtenis van de oud eigenaar van de distilleerderij

Afsluitend:

Dit was mijn gehele uitleg omtrent Laphroaig. Ik hoop dat je hierdoor wat meer hebt geleerd over dit geweldige whisky merk. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan een berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.

Laatste update: 23 december 2022

Auteur

Thijs Schouten, 38 jaar en woonachtig in Hoevelaken is het gezicht achter 123whiskey.nl. Thijs is al meer dan 15 jaar whiskey liefhebber, bezoekt geregeld whiskey proeverijen en maakt whisky trips naar diverse distilleerderijen. Daarnaast is hij al 10 jaar member van McDryland drinkers whisky club. Aangezien hij ook graag uitleg geeft over whiskey, vind je op deze website veel informatie en reviews.

2 reacties

 1. Hoi Thijs,
  Bedankt voor je interessante artikel over de Laphroaig distilleerderij. Ik heb nog de volgende vraag. Hoe kan ik ontcijferen wanneer een fles is gebotteld?
  Ik heb bijvoorbeeld een Laphroaig 10 years met de code LO 148 SB1 2133 13:15
  Zou deze dan gebotteld zijn op de 33e dag van 2021 dus 2 februari 2021 of is het misschien week 33 van 2021?
  En mogelijk staat SB1 voor Seasons Bottling 1, wat er op wijst dat het inderdaad 2 februari 2021 zou kunnen zijn. Mogelijk weet jij meer? Alvast dank voor je reactie.
  Mvg Ewout van der Kolk

  • Beste Ewout,

   Dank voor je bericht en reactie op mijn artikel!

   Wbt je vraag. Om eerlijk te zijn weet ik het niet precies. Ik heb goed zitten zoeken, maar ben het niet tegengekomen. Wel kan ik mij herinneren dat ze het hebben uitgelegd bij de distilleerderij, maar ik ben de details vergeten! Excuus, het zal vast te maken hebben met het feit dat ik al wat glaasjes had geproefd. 😉 Maar ik vraag het eens na bij een vriend, misschien dat hij het weet. Ik zal dan het artikel aanvullen. 🙂

   Groeten!
   Thijs

Schrijf een bericht