De whiskies van Lagavulin zijn wereldberoemd en worden gekenmerkt door hun rokerig (peated) karakter. Lagavulin maakt al meer dan 200 jaar Single Malt whisky en in basis is er één fles Lagavulin op de markt, de Lagavulin 16 jaar. Echter brengt Lagavulin met regelmaat limited editions op de markt en is er sinds enige tijd ook een Lagavulin 8 jaar beschikbaar. In dit artikel lees je meer over dit mooie whiskymerk en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat dan een reactie onderaan de pagina achter.

De Lagavulin whisky distilleerderij op het Schotse Islay

De distilleerderij van Lagavulin

De Lagavulin distilleerderij ligt op het Schotse eiland ‘Islay' bij het plaatsje Port Ellen. Whiskies van dit eiland worden, net zoals Lagavulin, geliefd om het rokerige karakter. De Lagavulin distilleerderij heeft een productiecapaciteit van 2.450.000 liter per jaar en is daarmee de één na grootste distilleerderij van het eiland (enkel Laphroaig heeft met zijn 3.300.000 liter per jaar meer capaciteit). De mout komt van Port Ellen, het water komt uit de bron ‘Solan Lochs' en de turf komt van het westen van het eiland. Om de whisky te distilleren wordt gebruik gemaakt van vier pot stills.

De Lagavulin distilleerderij bestaat inmiddels al meer dan 200 jaar. Zo is Lagavulin in 1816 opgericht en in 2016 vierde men in 2016 het 200-jarige bestaan van het merk met een speciale 12 jarige cask strength whisky. Door de jaren heen zijn er verschillende eigenaren geweest, maar hedendaags Lagavulin onderdeel van Diageo, een grote partij welke ook eigenaar is van onder andere Talisker, Cardhu en Glenkinchie.

Wat betekent Lagavulin?

De naam Lagavulin komt van het Schotse Gaelic woord ‘Laggan Mhouillin' wat ‘Het ondiepe dal waar de molen staat' betekent.

Op het terein van Lagavulin

Wat korte feiten over Lagavulin

  • Lagavulin is in 1816 opgericht
  • De distilleerderij ligt op het Schotse eiland Islay
  • Lagavulin is de één na grootste distilleerderij van het eiland
  • De naam Lagavulin komt van het Schotse Gaelic woord ‘Laggan Mhouillin' wat ‘Het ondiepe dal waar de molen staat' betekent.
  • Lagavulin heeft met haar whiskies meerdere prijzen in de wacht gesleept. Zo is de Lagavulin 16 jaar een echte classic die iedere liefhebber eens geproefd moet hebben en pakte deze whisky meerdere malen de eerste plek tijdens de International Whisky Competition.
  • De distilleerderij heeft een capaciteit van 2.450.000 liter per jaar
  • De eigenaar van de Lagavulin distilleerderij is Diageo

Welke Lagavulin whisky past bij mij?

Ben jij fan van rokerige en krachtige whiskies? Dan is Lagavulin een merk dat goed bij je past! De Lagavulin 16 jaar een echte classic die iedere liefhebber eens geproefd moet hebben. Ben je op zoek naar een iets specialere fles? Kijk dan eens naar de Lagavulin Distillery Edition. Deze fles is echter beperkt beschikbaar maar heeft ook een heerlijke krachtige en rokerige smaak.

Lagavulin whisky flessen

Huidige Lagavulin whisky line-up:

Lagavulin heeft op moment van schrijven twee ‘core' whiskies in het assortiment. Deze whiskies zijn bij de betere slijterijen verkrijgbaar. Naast de twee core flessen zijn er ook een aantal limited editions te koop die ik verderop behandel.

Naamleeftijd% alcoholPrijsklasseMeer informatie
Lagavulin 8 years8 jaar48%€65Bekijk fles
Lagavulin 16 years16 jaar43%€90Bekijk fles

Waardering voor Lagavulin whisky:

Lagavulin is ontzettend geliefd onder whisky liefhebbers. Onderstaande quote van whisky kenner Michael Jackson omschrijft de 16 jaar in mijn optiek erg goed:

‘An Islay classic. In the peatiness typical of the island, this is the most powerfully, intensely, dry. It also has smoke, salt and seaweedy, medicinal notes, though those characteristics are more evident in some of its neighbours.’

Michael Jackson

Best verkochte Lagavulin whiskies:

Hieronder een overzicht van de best verkochte Lagavulin whiskies:
1. Lagavulin 16 years
2. Lagavulin 8 years
3. Lagavulin 12 years limited edition

Lagavulin limited editions

Naast de twee core flessen brengt Lagavulin met regelmaat limited editions uit. Deze zijn echter beperkt verkrijgbaar en zijn vaak binnen no-time uitverkocht. Onderstaand een overzicht met Lagavulin Limited editions van afgelopen jaren.

ReleaseGebotteld inleeftijd% alcoholPrijsBekijk fles
Lagavulin 9 Years – Game Of Thrones20189 jaar46%€100Bekijk fles
Lagavulin 12 years202012 jaar56,4%€160Bekijk fles
Lagavulin 12 years202112 jaar56,5%€160Bekijk fles
Lagavulin Distillers Edition 2006-2021 202116 jaar43%€120Bekijk fles
Lagavulin 26 years202126 jaar44,2%€2500Bekijk fles
Lagavulin 12 years202212 jaar46%€160Bekijk fles
De limited edition van Lagavulin van het jaar 2022

Afsluitend:

Dit was mijn gehele uitleg omtrent Lagavulin. Ik hoop dat je hierdoor wat meer hebt geleerd over dit geweldige whisky merk. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan een berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.

Mijn bezoek aan de Lagavulin distilleerderij.

Laatste update: 23 december 2022

Auteur

Thijs Schouten, 38 jaar en woonachtig in Hoevelaken is het gezicht achter 123whiskey.nl. Thijs is al meer dan 15 jaar whiskey liefhebber, bezoekt geregeld whiskey proeverijen en maakt whisky trips naar diverse distilleerderijen. Daarnaast is hij al 10 jaar member van McDryland drinkers whisky club. Aangezien hij ook graag uitleg geeft over whiskey, vind je op deze website veel informatie en reviews.

Schrijf een bericht